woensdag 11 september 2013

Camera+ De App





Camera+ is een hele fijne app om foto's mee te maken. Wat de app zo bijzonder maakt met fotograferen is dat je focus en belichting afzonderlijk in kunt stellen.







Foto automatisch belicht, zonder zelf de focus en belichting in te stellen. 
Er zijn situaties wanneer je zelf de belichting en focus in wilt stellen.
Naarmate je daar aan gewend raakt zul je dat ook steeds vaker willen. 

Om focus en belichting in te stellen tik je op het scherm van de iPhone.
Vervolgens verschijnt er een vierkant met een plusje rechtsboven in de hoek.

Tik vervolgens op het plusje en je ziet dat er een cirkel in het vierkantje verschijnt.
De belichting (Exposure): cirkel en de focus: vierkant zijn nu afzonderlijk van elkaar in te stellen.


Plaats de focus op het onderwerp van je foto. Met portretten kun je de focus het beste op de ogen instellen. 
Om de foto lichter te maken schuif je de cirkel met je vinger naar een donker gedeelte van het scherm. Het scherm zal oplichten en een lichtere foto opleveren. 

Plaats je de belichtingscirkel op een licht gedeelte van het scherm dan zal het scherm donkerder worden en de uiteindelijke foto ook.

Zie je het verschil tussen de twee foto's hierboven?

(de foto's hier boven zijn op geen enkele wijze nabewerkt om een zo zuiver mogelijk voorbeeld te laten zien)

Tip: Je foto kan beter te donker dan te licht zijn. Bij nabewerken kan de foto altijd iets lichter gemaakt worden. Bij overbelichte foto's kunnen details verloren gaan, vooral in witte of hele lichte gedeelten van de afbeelding, en deze zijn achteraf niet meer te herstellen. 

Dit is een zeer eenvoudige uitleg om te laten zien dat er apps zijn die je in staat stellen om belichting en focus afzonderlijk in te stellen en je zo meer controle geven over het uiteindelijke resultaat van de foto.

Een van de redenen waarom mijn voorkeur naar Camera+ gaat is dat de belichting en focus symbolen (respectievelijk de cirkel en het vierkant) zo duidelijk op het scherm aangegeven zijn en dus beter zichtbaar zijn, buiten, op een zonnige dag, wanneer het scherm nogal donker kan zijn.

Camera+ is beschikbaar in de iTunes app store. Helaas is de app (nog) niet beschikbaar voor Android, wel is er een app voor Android waarbij de belichting ook instelbaar is: Camera VF-5.

Tot slot nog een foto waar het handmatig instellen van de belichting een groot verschil heeft gemaakt in het uiteindelijke resultaat.

Door de belichtingscirkel naar een licht gedeelte van de lucht te schuiven werd de molen zo onderbelicht dat het een silhouet werd met de opkomende zon vlak achter de molen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten